29 April 2011

Kegemaranku...







Bahan-bahan :
  • 1 biji kek span coklat 8 inci. =.=' tak payahlah nak amik tali tape ukur betul2 8 inci .
  • 10 biji ceri marashino (bertangkai) ... tapi kalau nak letak dahan pokok sekali apa salahnya . Itu pun kalau kek anda macam sebidang tanah .
  • 1 mangkuk kecil inti blueberi .
  • 200 gm coklat masakan.Hati2 kalau beli coklat tu . kang tak pasal2 anak korang yg kebas makan . kang tak siap pulak kek untuk aku . =.='
  • 1 liter Whipping Cream For Topping .
  • sedikit beberas coklat untuk hiasan. Haish . Bukan beras nasi untuk anda melantak hari2 tu . Kalau tak tahu mintak bantuan orang dewasa . Kang tak pasal garam pulak di taramnya .
  • papan kek bersaiz 10 inci . Mcm aku ckp tadilah . kalau tak tahu mengagak amek jek dulang .

Cara Membuatnya :
1. Letakkan kek span atas papan kek.
2. Ambil pisau bergerigi dan belahkan 3 bahagian.p/s :: bukan gergaji ye !
3. Putar ‘whipping cream’ hingga kembang dan gebu mcm gayah gebu .
4. Ambil sedikit krim dan sapukan pada setiap lapisan.Jangan pulak ko sapu kat muka . Insyaallah berbatu jerawat yg tumbuh
5. Sapukan krim menyaluti seluruh kek.
6. Taburkan beberas coklat pada tepi kek. Buat corak rosette atas kek.
7. Hiaskan dengan strawberry segar yang baru dipetik di Cameron Highlands ya !
Dah pun siap . Apa lagi hidang lah depan aku . hehe .

No comments:

Post a Comment